09 augusti, 2012

Chaga (Sprängticka)

Chaga brukar jag dricka som varmt te eller använda avkylt som bas i smoothies. Min man brukar också använda det som bas för sitt ekologiska snabbkaffe. Flera har frågat mig om vad Chaga riktigt är för något. Så det ska jag skriva lite om idag.

Bakgrund

Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, kallas i Sibirien "Odödlighetens svamp", "Gåvan från Gudarna" eller "Gåvan från Himlen". Sprängticka har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den är inte en fruktkropp (som traditionella svampar) utan består av mycel.

Den lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna. 

Hitta Chaga

Sprängticka växer på björkar i Norra Europa, Norden, Norra USA, Canada och Ryssland, där björkar växer. Den växer på björkens stam och är ganska kännspak, eftersom den har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange och lite svampaktig men hård konsistens inuti. Sprängticka växer på ca 1 av 5000 björkar.

Chaga på en björk.

Skörda Chaga

Som med alla vilda växter ska du skörda så långt bort från vägar som möjligt och undvika områden med föroreningar.

Sprängtickan skördas helst under vinterhalvåret. Vänta till det blir under 5 grader på hösten och sen kan du skörda under hela vintern till saven börjar rinna på våren. Under denna tid innehåller den mest näringsämnen.

Välj levande träd när du skördar sprängtickan. Om du tar hela sprängtickan inte det växer ut någon ny efter att du plockat bort den, så ta helst inte mer än 80% av sprängtickan. Då får den resterande 20% fortsätta växa. Därför är det också bäst att välja stora sprängtickor.

Vissa kan man bryta eller sparka loss, andra behöver man skära med en vass kniv, yxa eller såg. Var varsam med trädet då du skördar sprängtickan så du inte gör onödig skada! Kom ihåg att spara den första du hittar och skörda den andra så att det ska finnas kvar sprängticka som kan sprida på sig!

OBS! Chaga hör inte under allemansrätten, så om chagan inte växer på egen björk - fråga först!

Ta vara på och använd Chaga

När du skördat en sprängticka från en björk är det viktigt att du kokar (låt sjuda) en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme i torkugn, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Man kan också mala den till ett pulver. Förvara de torra bitarna eller pulvret i en glasburk. 

Torkade Chagabitar.

Traditionellt brukade man ta bort det svarta och koka den ljusbruna insidan, men den svarta ytan innehåller melanin som ger björken sin svarta färg och är en mycket stark antioxidant som är anticancerogen. Därför är det bäst att använda hela.

Chagadekokt

När du vill göra en dekokt på sprängticka ska du låta den sjuda i minst en halv timme i friskt källvatten, gärna i många, många timmar. (FourSigmaFoods låter sin sprängticka sjuda i 30 timmar!) Du kan koka den färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver.

Det räcker med en ca 3x3cm bit för att göra 1 liter te. Men ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång och du kan återanvända den 5-6 gånger tills vattnet är så ljust så den inte ger ifrån sig så mycket godsaker längre. I början blir det ju svart som kaffe ganska snabbt, men ju mera dryck man kokar desto ljusare blir det och snart får man knappt någon färg mer och då är det dags att göra tinktur på resten. (Läs nedan.)

Du kan också låta 1 matsked Chagapulver dra i 1 liter uppkokat vatten över natten. Du dricker det som te, med det fungerar också utmärkt till tarmsköjning, speciellt vid tarmproblem.

När du sjuder sprängtickan i vatten kommer du bland annat åt de vattenlösliga polysackaridkedjorna i sprängtickan. Det smakar väldigt lite, men påminner om skog och vanilj i smaken.

Chagadekokt.

Chagatinktur

För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av bitarna eller pulvret som blir över. Så efter att sprängtickan inte ger mera färg i vattnet, kan du torka den och göra en tinktur på sprängticka.

För att göra en tinktur tar du en del torkad chaga till två delar ekologiskt, okryddat brännvin eller vodka (ca 35-40 %) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar. När tinkturen är klar, silar du av den genom ett nylonfilter och häller upp på en mörk glasflaska. Håller nästan i oändlighet. Jag brukar ta ca 10 droppar per dag.

Tinkturen håller närmast i oändlighet. När du gör en tinktur kommer du bland annat åt de fettlösliga triterpenerna i sprängtickan.

Chagas hälsoegenskaper

År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Sprängticka är bra vid diabetes eftersom den sänker blodsockret och på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller typ 2). Med maitake märker man däremot större förändringar. Diabetiker får ofta också följdsjukdomar, bl.a. försämrad blodcirkulation, vilket sprängticka till viss del kan förbättra.

En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera sprängticka.

Chaga innehåller

Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

•  Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
•  Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
•  Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
•  Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
•  Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
•  Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
•  Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
•  Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

Jag avnjuter oftast varm Chaga.
Köpa chaga

Alla har inte möjlighet att skörda egen sprängticka. Att leta i skogen och skörda sin egen sprängticka, hacka den i bitar, torka, förvara och koka den i timtal. Det finns idag många företag eller personer som erbjuder sprängticksprodukter i form av malt pulver, frystorkat te, tepåsar, extrakt och så vidare. Det kan skilja mycket i kvalitet och hur mycket nytta du får från produkten samt hur du ska använda den för att komma åt maximal effekt.

Jag rekommenderar Instant chaga från den finska killarna på Four Sigma Foods. Deras produkter är så kallade dual extrakt, vilket innebär att de innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena. Deras produkter är rena och håller väldigt hög kvalitet. De har också andra superteer som är fantastiskt bra!

Uppge koden "morotsliv" i kassan så får du $10 rabatt på din beställning!

Litteratur

Du kan också läsa mera i David Wolfes bok "Chaga - King of mushrooms" på engelska eller Jaakko Halmetojas bok "Pakurikääpä" på finska.

Här kommer en jättefin infographic på engelska, som min vän Russ på Chaga HQ gjort.

Courtesy of: Chaga HQ

164 kommentarer:

 1. Vilken spännande sak! Hade ldrig hört talas om chaga innan.

  http://bakasockerfritt.blogg.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den? Underbar! :D

   Radera
 2. Vad fint du skriver om chaga. Och vad kul att du har lagt in min logga till raw food-recepten :-) Jag håller just på att skriva en text till en chagafolder, oc jag tror jag ska ta och sno din mening om att man inte kan överdosera chaga. Den tycker jag om.

  Kram!
  Christer

  P.S. Tips: Det är svårt att skriva kommentarer när man måste tolka de där tecknen som skyddar mot spamrobbotar. Jag har inget sånt skydd på någon av mina blogger-bloggar, och jag har aldrig fått ett enda spam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)

   Och råkost.se är min stora inspirationskälla dit jag alltid far när jag är sugen på något nytt och gott! ;) Superbra sida!

   Ska ta bort spamskyddet om det är besvärligt. Tack för feedbacken! :)

   Radera
 3. Hej! :)
  Jag dricker själv sprängticka men jag undrar vad det är för skillnad om man malar det i pulverform och kokar det på pulvret eller om man kokar en bit sprängticka? Är det någon skillnad ur hälsoaspekt? Jag har provat på båda metoderna men tycker att det är lättast att koka en bit för då får man ju koka biten många gånger än att bara koka en tsk pulver åt gången. Hur vet man när det är färdigt, hur mörkt ska det va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tror nog att det är mest smaksak om man tar i pulver eller på bit. Ett pulver räcker kanske lite längre så det är ganska små mängder. Men jag föredrar också bit.

   I början blir det ju svart som kaffe ganska snabbt, men ju mera dryck man kokar desto ljusare blir det och snart får man knappt någon färg mer och då är det bara att slänga i komposten.

   Men som regel - ju längre du kokar den (upp till två timmar går alldeles utmärkt) desto mera nyttigheter får du i din chagadekokt.

   Radera
  2. Hur förvarar ni en använd chaga bit? Gjorde precis mitt första te på detta och ser fram emot ännu mer! :)

   Radera
  3. Så roligt! Jag låter den sitta kvar i kannan och låter det sjuda en stund varje dag. Men du kan förstås sätta den i en liten sil och torka också mellan gångerna

   Radera
 4. Hej!
  Har läst om denna supersvamp och tänkt att det ska testas, ska man köpa bit eller pulver? Hur mkt ska man dricka per dag, vet att det inte går överkonsumera men det är ju onödigt, bättre att ha teet längre ! Hur gör man tinktur och kan man göra det på resterna efter tekok ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, chagan är fantastisk!

   Vissa föredrar chagabitar, andra pulver. Jag hör till de som gillar chaga på bit, men då skördar ju jag min egen chaga också och tycker det är enklast att torka i bitar. Går du och köper chaga i en butik brukar det oftast vara i pulver- eller pillerform och det funkar ju precis lika bra.

   Jag brukar dricka chagadekokt som andra dricker te eller kaffe.

   Om man är sjuk eller vill detoxa kan man bra dricka mycket mera under den perioden. Ibland dricker jag säkert över en liter/dag då jag känner att kroppen vill ha/behöver det.

   Tinktur gör du genom att låta chagabitar dra i sprit några veckor tills spriten är nästan svart. Efteråt kan man koka chagadekokt av bitarna.

   Lycka till och njut! :)

   Radera
 5. Hej!
  Jag fick för kanske två år sedan två bitar av en svamp, som jag nu förstår är en Chaga svamp/Sprängticka. Jag har glömt bort den och hittade den nu alldeles torr man ser även lite näver på en sida. Kan den ha blivit för gammal? Jag hade ingen aning om vad det var jag fått men blev nu väldigt nyfiken då jag fann din sida på Internet. Jag är mycket intresserad av örter, kryddor, medicinalväxter och torkar och förädlar mycket för eget bruk. Kan jag således använda dessa två torra svampbitar enligt dina rekommendationer ovan? Med vänlig hälsning Ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nu kan jag naturligtvis inte garantera något då jag inte sett tickan. Om man har för stor bit så tar det längre tid att torka och då kan den hinna börja mögla.
   Men om den inte verkar ha möglat innan den torkat så torde det inte vara några problem.
   Lycka till!

   Radera
  2. Tack för svar! Den är absolut inte möglig, de var torra redan då jag fick dem. Den ena är alldeles svart på en sida den andra har barken kvar på en sida. Jag tänkte mest om den kan bli för gammal. En sak till till dig som är intresserad. jag har ganska mycket björksav i frysen från förra våren. har inte hunnit ta hand om den. Jag brukar enbart använda björksaven som dryck, precis som den är direkt från träden. Har du någon annan idé angående vad man kan använda den till. Känner du någon i närheten av Stockholm (Värmdö) som skulle vilja ha lite?
   Med vänlig hälsning Ewa-

   Radera
  3. Hej!

   Jag tror inte den blir för gammal i första taget då den är torkad, så det är nog bara att börja koka.

   Björksav är fantastisk dryck. Fungerar också bra som bas i smoothies och fungerar ofta förebyggande mot björkpollenallergi (dock inte för alla). Min väninna dricker 1-2 liter om dagen på våren och då slipper hon en störande pollenallergi.

   Kolla i forum som t.ex. rawfoodmiddagar.se så kanske du hittar någon som vill ha björksav i Stockholmstrakten.
   Lycka till! :)

   Mvh, Ila

   Radera
  4. Känner en person som alltid drack björksav för sin hosta, om det är till någons hjälp :)

   Radera
 6. Tack, för den fina informationen:) <3 chaga <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Vad roligt att den var till belåtenhet! <3

   Radera
 7. Hej! Chaga är jättegott, blir begärligt! Jag tänkte göra en tinktur men då såg jag på en sida där det stog så här: Chaga har traditionellt använts som ett varmt te. Människokroppen saknar de enzymer som kan bryta ned Chagans cellväggar så vi kommer inte åt näringen i Chaga utan uppvärmning av något slag.

  Vet du något om det?
  Hälsningar Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koka först en dekokt på chagabitarna innan du gör tinktur på dem. Då får du först ut sackariderna som är vattenlösliga och sen kommer du åt de fettlösliga i spritutdraget. Dekokten (teet) kan du dricka av varje dag och då bitarna inte ger ifrån sig mycket färg längre så gör du en tinktur.

   För att göra en tinktur tar du ju en del torkad chaga till två delar okryddat brännvin eller vodka (ca 35-40 %) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar. När tinkturen är klar, silar du av den genom ett nylonfilter och häller upp på en mörk glasflaska. Håller nästan i oändlighet. Jag brukar ta ca 10 droppar per dag.

   Lycka till! :)

   Radera
 8. Hej,jag undrar om man kan förväxla sprängtickan med någon annan (giftig svamp)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Mig veterligen finns det inga giftiga tickor - åtminstone inte hos oss - men jag är ingen utbildad expert inom området.

   Chaga är dock väldigt lätt igenkännlig, eftersom den ser nästan förkolnad ut på ytan och lite mera orangebrun inuti. Och då den bara växer på björkar är det svårt att ta fel.

   Lycka till!
   Mvh, Ila

   Radera
  2. Hej!
   TACK för intressant läsning om chagan! Har suttit och letat på internet i massor och på någon sida stod att chagan även finns på
   andra träd, t o m på äppelträd kan man tydligen finna den. INGEN aning om det är sant, men ville bara skriva det. :)
   Varma hälsningar!
   Agneta i Arbrå
   P.s. Har ingen aning om detta med att välja profil, så använder "Anonym" även om jag inte är anonym. D.s.

   Radera
 9. hej. Jag undrar vart man vänder sig om man vill sälja chaga. och hur mycke man kan ta betalt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med detta. Fråga i din ekobutik kanske? Eller bjud ut i någon Facebookgrupp, t.ex. Raw Food Finland.

   Lycka till!

   Radera
 10. Hej
  Har hittat sprängticka på ett par björkar och har plockat hem dem. Det jag dock funderar på är, hur förvarar man dem bäst efter man torkat dem och gjort bitar?.
  Funkar det att lägga dem i påse eller en låda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förvarar mina i glasburk. Det tycker jag är bäst.

   Radera
 11. Chaga är verkligen underbart gott och använder det flitigt. Jag har dock aldrig provat att plocka och torka själv, men tänkte jag skulle bli av snart. Bra, välskrivet och intressant inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chagan är fantastisk! Lycka till med skörden!

   Tack för de uppskattande orden och varmt välkommen tillbaka! :)

   Radera
 12. Tack, för detta intressanta inlägg. Jag bor mitt ut i skogen men aldrig haft en aning om denna svamp. Sett den massor med gånger men bara trott att en del björkar bara har dessa utväxter.
  Jag är mycket intresserad av medicinalväxter och hudvårdsmedel. Brukar koka salvor och blanda oljor till husbehov. Även göra teer och nu ska jag ut och leta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt! Hoppas du får stor glädje av chagan! :)
   Lycka till med chagajakten! ;)

   Radera
 13. hej. någon som vet vart man kan sälja chaga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan ni läsa om deras chaga: http://www.holistic.se/produkter/index.php?kat=rawfood&p=chaga och här finns deras återförsäljare: http://www.holistic.se/af2/butik.php

   Sen finns det även ett gäng finska killar som säljer instant chaga (och en massa andra svampteer).
   http://www.fsfstore.com/collections/instant-drinks/products/instant-chaga
   Köper ni av dem kan ni uppge "morotsliv" som kod så får ni 5€ rabatt. ;)

   Enjoy! :D

   Radera
 14. Hej! Måste man koka té? Kan man bara lägga ner pulvret och låta det dra 2 timmar på svag värme? För om man kokar försvinner väl mycket av det hälsosamma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska koka på låg värme , tror dom gör så i ryssland kokar på låg värme flera timmar. Sök på google

   Radera
  2. Precis som Karl Alfred skriver ska det sjuda - och länge! Minst 15 minuter, men gärna flera timmar.

   Lycka till! :)

   Radera
 15. The native population in Siberia used to prepare Chaga tea, which is a good way to break those chitin cells open and release the medicinal components locked inside. But often overlooked nowadays is the amount of time involved: dried raw Chaga needs to brew for many hours to have any therapeutic effect, which was no problem in the old days using a samovar, but nowadays..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Karl Alfred! :)

   Radera
 16. Hej. Hoppas att du eller någon annan kan svara på lite frågor om sprängtickan. Har förstått att det är själva"blomman" som sänder ut porerna som används. Men fruktkroppen finns ju under barken. Har nu hittat en massa björkar som är angripna av sprängtickan, men ingen "blomma". Går fruktkroppen också att använda? Är det en viss period som man bara kan hitta den? Kan gärna köpa av någon så jag får nån hum om hur den är uppbyggd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är själva utbuktningen som ser ut som en förkolnad klimp som du skördar, torkar och kokar till chagadryck. :)

   Radera
 17. Hej!
  Har gjort en tinktur på chaga i småbitar och vodka,
  Råkade fylla vodka rätt långt över chagabitarna, men det kanske inte gör någonting?
  Undrar hur länge det ska stå och hur många droppar man kan ta dagligen?
  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, för att göra en tinktur tar du ju en del torkad chaga till två delar okryddat brännvin eller vodka (ca 35-40 %) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar.

   När tinkturen är klar, silar du av den genom ett nylonfilter och häller upp på en mörk glasflaska. Håller nästan i oändlighet.

   Jag skulle ta ca 10 droppar per dag.

   Lycka till! :) ila

   Radera
  2. Jo en sak till! Koka först en dekokt på chagabitarna innan du gör tinktur på dem. Så får du först ut sackariderna som är vattenlösliga och sen kommer du åt de fettlösliga i spritutdraget. ;)

   Radera
 18. Hej! Måste man koka svampen för att komma åt de nyttiga ämnena? Förstörs inte de nyttiga ämnena av den höga temperaturen? Räcker det inte torka den och göra ett pulver som man äter direkt, t.ex i en smothie eller fyller det i kapslar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste man. Här är det inte enzymer man vill åt (som det är t.ex. i grönsaker, så dem värmer man därför inte) utan sackarider! Och dem måste man koka för att få ut. Ju längre desto bättre. ;)

   Lycka till!

   Radera
 19. Hejsan!
  Kan jag koka en större mängd av sprängtickan för att få Chaga? Förvaras i kylskåpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tänkte förvara färdigt kokad chagadekokt i kylskåpet länge blir den nog dålig till sist. Bättre att koka vartefter.

   Jag har alltid kastrull på plattan med en bit chaga i som jag byter ut vartefter den tar slut. Då låter jag den torka och använder den sen till tinktur.

   Radera
 20. Hej. Holistic säljer chaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, Eva.

   Här kan ni läsa om deras chaga: http://www.holistic.se/produkter/index.php?kat=rawfood&p=chaga och här finns deras återförsäljare: http://www.holistic.se/af2/butik.php

   Sen finns det även ett gäng finska killar som säljer instant chaga (och en massa andra svampteer).
   http://www.fsfstore.com/collections/instant-drinks/products/instant-chaga
   Köper ni av dem kan ni uppge "morotsliv" som kod så får ni 5€ rabatt. ;)

   Enjoy! :D

   Radera
 21. oj så intressant! Undrar om den hjälper vid rosacea, måste prova den.
  Undrar om den har mer antioxidanter än Baobab pulver. Måste läsa om det.
  Tack för tipset.

  SvaraRadera
 22. Jag har hittat sprängticka! Ytterst består den av en svart skrovlig del, innanför den är det en vackert brun mycket hård del, och innerst en gulbrun mer porös del. Vilken del använder man till te?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Du kan använda hela. Bara bita, torka, koka och drick. Men ju svartare desto mer nyttigheter!
   Lycka till!

   Radera
 23. Hej ! Tittade på "fråga doktorn" då en vän sa de tog upp detta med chaga och att det inte finns studier som säger att det är nyttigt alls. De säger den även heter björkticka och är giftig !!?? De nämner inte alls sprängticka. men dessa ser ju inte ens likadana ut.........blev förvirrad ! //Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först och främst så finns det mig veterligen inga giftiga tickor.

   Det finns massor av studier om chagan. Sist i inlägget har jag en länk till en del av dem.

   Du kan också läsa David Wolfes bok "Chaga - King of mushrooms" på engelska eller Jaakko Halmetojas bok "Pakurikääpä" på finska.

   Jag har också en god väninna som håller på och forskar i skillnaderna mellan chagans och reishin medicinska/kemiska egenskaper. Spännande! :D

   Radera
 24. Hittade några stycken i dag. Men de är ju stenhårda. Ska man hugga sönder dem med yxa eller hur delar jag dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kniv eller yxa, det som är lättast. Prova dig fram.
   Och så torkar du bitarna sen så de inte börjar mögla!

   Radera
 25. Hej. Jag har druckit koncentrat av sprängticka ca. ett halvt år. Nu skall jag pröva färsk. Min man kom hem med ett par tickor i dag o det kändes som att få värdens bästa present. Jag har varit allvarligt sjuklig de sista 17 åren o nu har jag cancer för andra gången. Hoppas tickan håller mig vid liv ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar att höra om din sjukdom! :( Hoppas chaga kan hjälpa dig. Kanske progesteron också kunde hjälpa mot cancern? Krya på dig!
   Lyckönskningar!

   Radera
  2. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/cannabis/healthprofessional/page4

   Radera
 26. Hur länge skall man dricka för att bota psoriasis då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har druckit chaga i 1 1/2 år och min psoriasis har helt försvunnit efter 50 år, fantastiskt! Resultat började märkas redan efter ett par månader.

   Radera
  2. Ska man hälla pulver i kokande vatten eller koka upp pulvret med vattnet??
   Ska börja med chagapulver pga psoriasis

   Radera
 27. Åh va intressant!!! Glad jag blev att hitta den här sidan med så bra info om Chagan! =)
  Nu en fråga.
  Jag har hittat en ganska stor svamp och en vän sa att man kunde frysa in bitar... Går det? Eller förstör man den då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast gör frysningen skada. Den växer ju på björken som står i -30 grader under vintern också.

   Jag vet dock inte varför du skulle vilja frysa in den... Det är energisnålare att torka den och förvara i glasburk i rumstemperatur.

   Lycka till! :)

   Radera
 28. På vilket sätt är chaga bra för diabetes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Min vän och svampexpert, Caroline, som är biokemist förklarar såhär:

   Chagan sänker blodsockret, på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller främst typ 2).
   Hennes far har typ 1 och dricker mycket Chaga och han har märkt att blodsockret sjunker en aning, men det är inte frågan om några stora förändringar. Med Maitaken däremot märker han större förändringar. (FSF Instant Maitake alltså.)

   Diabetiker får ofta följdsjukdomar, bl.a. försämrad blodcirkulation, vilket chaga till viss del kan förbättra.

   Dessutom så sänker de flesta svamparna (FSF instants) höga kolesterolvärden.

   Hoppas du är nöjd med svaret! :)

   Mvh, Ila

   Radera
 29. När man säger att chaga kan bota psoriasis, menar man sjukdomen då, eller (som oftast är fallet) att huden läker? För mig blir det konstigt när något som aktiverar immunförsvaret sägs kunna bota en autoimmun sjukdom...
  Var kan man få tag i chaga utom i skogen?
  I skogen: när kan man "skörda" chaga? Hela året?
  Väntar ivrigt på svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man kan bota alla sjukdomar med rätt kost, livsstil och tankemönster. Lätt är det knappast, men inte omöjligt. :)

   Du kan köpa torkad chaga från Holistic som du kokar som ett te.
   Du kan också köpa en instant chaga som innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena från fsfstore.com. Den är fantastiskt god! Uppge "morotsliv" som kod så får du 5€ rabatt på din beställning.

   Du kan skörda chaga i skogen under hela året.

   Lycka till! :)

   Radera
 30. Hej
  Intressant läsning detta, skall nog prova.
  Den som påstår att detta kan bota Psoriasis är helt fel ute, Psoriasis är en sjukdom du har livet ut. Man kan lindra sjukdomen på olika sätt, men i nuläget inte bota den. Onödigt att påstå sånt som inte är sant.
  Försöker hitta vart man får tag på chaga, någon som vet? Om man skall använda den mot Psoriasis är det i salvform eller hur funkar det då.? Kan man ta chaga från döda björkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chagan tar man från björkar som håller på att dö. Sågar man ner en björk som har sprängticka,
   ser man att björken har börjat ruttna.

   Radera
  2. Jag förstår hur du tänker att det är en livslång sjukdom, men jag är ändå inte villig att hålla med om att den inte kan botas. Jag tror att man kan bota alla sjukdomar med rätt kost, livsstil och tankemönster. Lätt är det knappast, men inte omöjligt. :)

   Drick chagadekokt varje dag!
   Jag har en kastrull på spisen kom jag kokar upp varje kväll. Dekokten värmer jag snabbt upp på morgonen och sätter på termos tillsammans med en FSF instant blend och dricker under dagen.
   Jag byter till nya chagabitar i kastrullen vartefter de gamla inte ger färg mera. Då torkar jag dem och sätter dem i en burk med ekologiskt brännvin istället. ;)

   Du kan köpa torkad chaga från holistic som du kokar som ett te.
   Du kan också köpa en instant chaga som innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena från fsfstore.com. Den är fantastiskt god! Uppge "morotsliv" som kod så får du 5€ rabatt på din beställning.

   Lycka till!

   Radera
 31. Halloj!

  Jag blir jätteintresserad, då jag får stora fält med torreksem över hela kroppen om vintrarna. Dock blir jag lite tveksam eftersom jag äter ssri, ibland fungerar ju inte naturlig och syntetisk kemi helt smärtfritt tillsammans. Någon som vet något?

  Vänliga hälsningar

  Liva Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Det vågar jag inte svara på... Bäst att tala med din läkare om detta, tror jag.
   Personligen skulle jag vara mera tveksam mot den syntetiska kemis påverkan, men det där måste du naturligtvis själv ta ställning till. Lycka till!

   Radera
  2. sluta äta ssri! men om du nu vill kombinera med chaga går det utmärkt. Chaga är mer ett kosttillskott, det blandar sig inte i vad ssri gör.

   Radera
  3. Mantram, det råkar vara så att vissa örter och liknande visst blandar sig i vad ssrin gör. Att till exempel blanda johannesört och SSRI-preparat kan i värsta fall vara dödligt, serotonergt syndrom kallas det. Googla gärna om du inte tror mig. Hur som helst dricker jag sedan några veckor en mugg chaga-te varje dag, och det gör huden glad utan att det verkar kollidera med medicinerna. Jag är jättenöjd med resultatet, men man ska alltid tänka sig för innan man blandar "kemisk medicin" med "naturmedicin" och liknande just för att det kan få allvarliga konsekvenser om man har riktig otur.

   Radera
 32. Har hört att chaga även hjälper mot sömnlöshet. Vet du något om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror säkert på vad det är sömnlösheten beror på... Men inte skulle jag bli förvånad om chaga kunde hjälpa även här. :)

   Radera
 33. Vänligen kalla svampen för sprängticka på svenska, inte chaga. Skall vi börja kalla blåbär för černika om de innehåller mer antioxidanter än vi tidigare trott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag tycker att du har en god poäng där! :)

   Radera
 34. Jag ska ut och leta på björkar nu:) Kul och bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lycka till med letandet! :)

   Radera
 35. Jag har precis varit ute och plockat ett par sprängtickor. En del är på torkning och annat gör jag en dekokt på. Nu undrar jag om dekokten kan frysas med bibehållna egenskaper. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det skadar mycket iaf, men varför koka mera åt gången än du dricker? De torkade bitarna tar ju mycket mindre plats för förvaring + mindre energi istället för att frysa en stor portion dekokt.

   Radera
 36. vilken värme och hur länge ska man torka tickan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har torkat i min Excalibur på ca 40 grader, tills den är helt torr. Ibland går det fortare och ibland tar det längre. Beror bland annat på luftfuktighet och sånt.
   Lycka till!

   Radera
 37. om man gör en tinktur måste man då använda sprit eller kan man använda tex vinäger ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tinkturen drar ut de fettlösliga ämnena, så använd minst 35%-ig ekologisk sprit.
   Lycka till!

   Radera
  2. hejsan!
   jag har pulver av björktickan gäller samma princip som med större bitar om jag vill göra tinktur?
   om jag kokar upp tickan först kan jag buteljera det så det håller sig en tid eller?
   måste jag dricka det varmt eller går kallt lika bra bara det är kokat länge innan?
   specifikt vad är det i tinkturen som är det nyttiga egenskaperna som inte finns i vanligt kok?

   FRID!

   Radera
 38. Om det är fettlösliga ämnen man vill åt, varför ska man då dra ut det i något som inte innehåller fett...?

  Varför inte göra som man tex gör med ringblomma?

  http://majalinnea.wordpress.com/tag/ringblommor/

  Vad tror du och andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du kan dra ut med fett, men det är lättare att droppa några droppar tinktur i tekoppen. Det går inte lika bra med fett! ;)

   Radera
 39. Ok, tack för svar.
  Då ska jag prova att göra det med olja. Alla kanske inte vill nyttja alkohol... jag är en av dom.
  Prova att "vattna" spirande morötter med vodka... de blir alldeles döda!

  Är det allmänt så, tror du, att när man ska dra ut fettlösliga ämnen att alkohol klarar det, fast det inte innehåller fett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställde frågan om olja/sprit och chaga till min expert Caroline som skriver att:

   "Rent teoretiskt borde det gå. Jag tror alkohol används för att det liknar triterpenerna mera, fetterna är så stora kedjor jämfört med alkoholer. Lika löser ju lika."

   Det handlar ju om att behandla ett ämne för att komma åt och tillgodogöra sig näringen!
   Det kan inte jämföras med att vattna en växt med sprit eller olja. ;)

   Sprit ska inte ju inte konsumeras i stora volymer. Vi talar ju droppar!

   Radera
 40. Ja jag håller med att det rent teoretiskt borde gå att dra ut fettlösliga ämnen med hjälp av fett eller olja... heter de fettlösliga ämnen månne just på grund av att de löses upp/dras ut av fett... ;-)

  Naturligtvis får de som vill ta det med sprit. Jag gillar dock inte sprit, det finns inget naturligt med att ta in det i munnen.

  Jag läste:

  "Arnikaolja är en av de populäraste oljorn att göra själv men förr gjorde man oftare arnikatinktur. Olja fanns ju nämligen inte i de nordiska stugorna, däremot brännvin."

  Men att dra ut det med olja är väl också tinktur.

  Här är länken:
  http://www.shenet.se/ravaror/arnikaolja.html

  Här om "Utdrag med olja":
  http://www.shenet.se/ravaror/ortolja.html

  Här har de dragit ut de fettlösliga ämnena i kokosolja, och säljer det:
  http://www.etsy.com/transaction/121260075

  är det så att även det svarta, barken är bra att ta vara på, och innehåller viktiga ämnen? Jag har för mig jag har läst det, någonstans. Jag har aldrig tagit tillvara på det, utan trott det bara var som bark.

  Jag ska testa med olja och ska meddela senare hur det gick. Tack för svar så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna höra hur det gick med oljan. Borde passa bra om man ska smörja på huden.

   Radera
 41. Jag har en stor ticka på tomten :-D När är den bästa tiden att skörda den? Nu på våren eller ska jag vänta till sommaren/hösten?
  MVH Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar skörda så sent som möjligt - så den hinner växa till sig duktigt! ;)
   Men oftast blir det sensommar/höst då den hunnit få mycket sol.

   Radera
 42. Jag gjorde en liten "sats" med drygt två deciliter Biofoods linfröolja och kanske tre matskedar chaga. Det fick stå i drygt tre dagar. Jag silade sedan bort chagan. Det "kändes" väldigt bra att inta det, men det var så lite, jag skulle velat ha flera matskedar per dag, för det verkar vara "kraftfullt". Men jag kan missta mig, men tror det inte.

  Nu har jag precis lagt i två deciliter chaga (kört till småbitar och pulver i mixer) i en hel flaska linfröolja, fem dec. Jag vet inte hur länge man bör dra det, men tänkte hålla ut i alla fall fyra dagar.

  Undrar om det kan frigöras andra ämnen när man har det i sprit.

  Men det är nog en variant att ha det i olja, för de som så önskar. Oljan/fettsyrorna är ju så bra i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tinkturer och oljor ska helst dra minst två veckor, gärna längre.

   Radera
  2. Dessutom är linfröolja fleromättad och härsknar genast den kommer i kontakt med syre och/eller solsljus. Använd stället olivolja.

   Radera
 43. Hej, hittade ca. 1.5 kg stor sprängticka igår.
  Har köpt förrut torkad pulver som jag gjort te på. Nu har jag försökt göra te på den jag själv hittade men tycker det skilljer ganska mycket i lukt. Vågar inte testa det. Ni som kan mer hittar en bild på den jag hittade här
  http://bcfi.se/images/sprangticka-s.jpg
  Är det safe att göra te på denna, lukten är mer svampig om man säger så än den jag köpt i butik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser ut som en typisk sprängticka. :) Grattis! Bara att bita/mala, torka och koka!
   Lycka till!

   Radera
 44. Jag har läst lite om Chaga på olika sidor och på en sida står det "Rekommenderat dagligt intag är 1-2 teskedar, och om du äter chagapulver ska du inte äta stark mat, dricka alkohol eller äta för mycket kött". Men ingenstans hittar jag någon förklaring till varför??? Vet du? Jag dricker mycket sällan alkohol men däremot gillar jag stark mat och använder en hel del kött när jag wokar så jag blev ledsen när jag läste denna kommentaren så jag vill veta orsaken och verkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej men så tråkigt. Jag har inte hört att man inte ska få äta stark mat, kött eller dricka alkohol om man tar chaga. Chaga stärker immunförsvaret. Kött försurar förstås och sänker immunförsvaret, alkohol i större mängder likaså. Kanske det kan vara något sådant de syftat på?
   Men kryddor stärker ju immunförsvaret och innehåller även de mycket antioxidanter, precis som chaga, så det ser jag ingen skada i att äta.
   Vi äter nog kryddad mat och dricker chaga utan problem.

   Radera
 45. Kan jag ta chaga längs vägen, med tanke på tungmetaller? Jag läste någonstans att metaller inte
  utvinns om man bara kokar och inte gör tinktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag faktiskt inte. Jag tar inte chaga nära vägar, men hur tungmetaller påverkas av utvinningsprocessen vet jag dessvärre inte.

   Radera
 46. bra artikel å tips!! <3
  jag har nu köpt mitt första chaga pulver till tedrickning
  slänger i en matsked pulver i 1l mineralvatten å värmer upp (kokar inte)... är det bra?

  men hur bevarar jag bäst pulvret som är kvar och ej förbrukat? i glasburk svalt mörkt?
  och dekokten jag gjort kan den stå i en tillbringare i kylen etc? spelar roll om man dricker den kall eller varm då den redan dragit i uppkokat vatten...
  och det skall väl inte koka helt för att itne förstöra nyttigheter så hur ca varmt skall vattnet vara då jag droppar i pulvret över natten?

  FRID!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kenneth!

   Man bör koka/sjuda chagan för att komma åt nyttigheterna. Ju längre desto bättre! Här är det inte enzymer man vill åt (som det är t.ex. i grönsaker, så dem värmer man därför inte) utan de långa polysackaridkedjorna, och dem måste man koka för att få ut.

   Jag har alltid en brygd på plattan som får vara på alltid då vi är hemma och puttra på. Jag fyller bara på med mera vatten vartefter jag dricker. Då chagan inte ger färg längre så tar jag bort bitarna (du kan sila bort pulvret), låter dem torka och sätter dem i en glas burk med sprit och gör tinktur. Du kan dricka den färdiga chagan varm eller kall, men varm är mycket godare.

   Förvara pulvret i en glasburk i ett mörkt skåp.

   Lycka till!

   Radera
 47. Hej !
  Har en fråga när det gäller Chaga....Om man är överkänslig mot jäst och svamp, bör man avstå från att använda denna sprängticka då ?
  ( Tack för alla fina tips och recept du lägger ut på din underbara blogg !!! )
  Hälsningar Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej det tror jag inte. Du borde nog kunna dricka chagadekokt utan problem.
   Lycka till! :)

   Radera
 48. Hej! Du skriver att tickan ska vara stor innan man tar den. Hur stort är stor?
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skördar ingenting mindre än 10 cm i diameter. Helst ska den vara mycket större än så.

   Radera
 49. hur torr är "torr"
  har du mätt fuktigheten i tick-bitarna efter torkning?

  -"Ila14 januari 2014 12:59
  Jag har torkat i min Excalibur på ca 40 grader, tills den är helt torr. Ibland går det fortare och ibland tar det längre. Beror bland annat på luftfuktighet och sånt.
  Lycka till!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har inte mätt utan gått på hur den känns. Är du osäker på om den är torr eller inte, så torka den lite till.

   Radera
 50. Hej, jag har fått några bitar sprängticka på posten av en vän och upptäckte nu att det var lite mögel på dem. Har ju inte torkat dem i ugnen som det skulle göras såg jag. Måste jag slänga dem nu eller kan jag använda dem ändå?

  SvaraRadera
 51. Är det bara att slänga, tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej June!
   Oj, så synd att den möglat! :( Jag skulle inte våga använda möglig sprängticka, så jag rekommenderar ingen annan att göra det heller. Hoppas på bättre lycka nästa gång!
   Mvh, Ila

   Radera
 52. kan man kapa ned sprängtickorna från en björk närsom året runt?

  SvaraRadera
 53. Ursäkta mig, men exakt vad är tinktur? Vad är det bra för? Berätta gärna, för jag förstår inte.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du läsa mera om här: http://www.morotsliv.com/2014/06/gor-en-egen-tinktur.html
   :)

   Mvh, Ila

   Radera
 54. Hejsan:). Jag har letar information om det är okej att ge chaga till barn (mina 3år o 7månader), men hittar ingen information om det. Kanske du har nått bra svar på om det skulle vara okej?:) mvh Mirja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag vände mig till min expert Caroline i denna fråga och hon svarade mig såhär:

   Det finns ingen forskning på chaga för barn. Men i allmänhet sägs det att chaga är säkert för unga barn. Så jag skulle säga att små doser för 3-åringen är inga problem, men jag skulle vara lite försiktig med att ge det åt den som är 7 månader.

   Mvh, Ila

   Radera
  2. Tack så mycket för svar:)! Då har jag litr att gå på. Mvh mirja

   Radera
 55. Hej och tack för en helt fantastisk blogg. jag har fått så många fina tips och råd här som jag använder mig av och även förmedlar till mina vänner.
  Nu till en fråga om Chaga. Jag har skördat, torkat gjort tinktur och dekokt. Kan man använda denna även utvärtes och i så fall hur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju roligt att höra! :D

   Man kan göra omslag på t.ex. psoriasis. Fukta en handduk med chaga och lägg på området. Sätt ett torrt ihopvikt lakanstyg ovanpå.

   Man kan även tillsätta tinktur i bivaxsalva eller koka en salva med vatten + fettfas där man ersätter vattnet med chaga.
   Men det är en mera invecklad process.

   Mvh, Ila

   Radera
  2. Tack det ar spännande att höra. Har vänner med psoriasis så jag ska ge dessa lite råd.

   Radera
  3. Men viktigast är ändå den drickbara versionen av chaga!

   Dessutom kan det hjälpa att utesluta de tre vita gifterna från kosten: raffinerat socker, gluten eller åtminstone vetemjöl, och komjölksprodukter.

   Lycka till!

   Radera
 56. ger det ngn positiv effekt att anv chagapulver som det är dvs inte i te etc. tex i egna kapslar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver nog koka chaga för att kunna extrahera nyttigheterna från den hårda knölen. Ju längre du kokar den desto mera får du ur den. Jag vågar inte säga hur mycket du får ut av ett pulver i kapslar. Om du gör en dekokt som du frystorkar och sätter på kapsel är en annan sak. Det är säkert mångdubbelt så verksamt än torkat pulver.
   Lycka till!

   Mvh, Ila

   Radera
 57. Intressant tråd om chaga. Något jag undrar är hur chaga går ihop med läkemedel,
  finns de något preparat som chagan inte går ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för din fråga!

   Det är inte att rekommendera att ta Chaga och blodförtunnande mediciner samtidigt, eftersom Chagan kan ha samma egenskaper. Bättre då om man tar Chaga istället för Varan, men det måste förstås diskuteras med läkare.

   Oberoende vilken medicin det gäller så kan den bli onödig då man dricker Chaga, eftersom den naturligt hjälper kroppen återhämta sig tack vare alla antioxidanter. :)

   Radera
  2. Tack för svar! Ja förstår, har för mig de är liknande me även ingefära där. då de har en blodförtunnande egenskap.
   Hur ofta och hur länge har du ätit chaga? några upplevelser av det du kan dela med dig av? jag har fixat min första skörd, men de är en sak ja tänker lite på, hur är det med mögel och så? (Mycotoxiner) Kan de förkomma i chagan? utan att man ser de då man plockar den? en rekomenderad dos på chaga är?

   Hur menar du onödigt gällande mediciner? beror ju på va man lider av, vissa behöver t,e,x en dos smärtstillande varje dag för att orka med dagen. Ja själv är en av dem. Och ja ha provat mängder med alternativa metoder, de enda ja tycker har effekt hittils är t.e.x gurkmeja, Därav ochså nyfiken het på chagan. så vi får se.

   Radera
  3. Kom på en grejj, Jag provade en dos chaga (iförrgår) tror jag det var. Jätte liten dos, några klunkar av ett avkok.
   Sedan någon timme därpå började ja kräkas en del ( allmänt illamående ) Då tänkte jag att de är typiskt utrensning, Såkallat herxheimer reaktion. Sedan läste ja på lite, jag har nämligen haft borrelia för lite över ett år sedan. verkar som att chaga haft effekt där. så ja undrar om de är bakterier/virus som hälsar hem i kroppen då ja drack chagan.

   Radera
  4. När du skördat är det viktigt att dela den i mindre bitar och torka den snabbt innan de hinner mögla.

   Jag dricker chaga varje dag, mellan en och 5 koppar. Och jag kokar den stark! ;)

   Man kan inte överdosera chaga, men man får väl prova sig fram till den dos man tycker känns bra. Det beror ju också på hur stark man kokar den.

   Det jag menar är att om man dricker mycket chaga varje dag så kanske krämporna försvinner "av sig själva" så man inte behöver ta medicin.

   Gurkmeja innehåller ju också mycket antioxidanter, men inte lika mycket som chaga.
   Tips! Du tillgodogör dig ca 10% av gurkmejans antioxidanter (curcumin) om du tar den som den är. Men om du tar den tillsammans med svartpeppar (piperin) så kan du tillgodogöra dig upp till 90%! :D

   Lycka till!

   Radera
 58. Jo jag gjorde så att jag torkade chagan direkt då jag kom hem i ugnen, lät de torka på svag värme i ugnen ( cirka 1 dygn )

  Ah så pass, gör du olika varianter av chaga? tilsätter du något till den? Hatr du märkt nå skyssta effekter?

  Jag är ju björkallergiker, men ja undrar om de skall göra något, för de är ju björkpollen ja ej tål. Förskte läsa runt lite om det
  och om ja nu fattade de rätt så förbättrade chaga allergikerna och man skule oftast tåla chaga trots man är björkallergiker.

  Jo har hört den teorin om svartpeppar och gurkmejja, vet ochså att en ayurveda mig det.. Tilsätter svartpeppar själv, men brukar även göra en häxflaska som har nejlikor,gurkmejja,honung,gurkmejja,Kanel samt äppelcidervinäger & ingefära..

  Tackar

  SvaraRadera
 59. Läste presic om en som blev av med sin björkallergi av just chagan

  SvaraRadera
 60. Jag kokar chagabitar i vatten och tillsätter några droppar chagatinktur. Sen brukar jag tillsätta en påse av FourSigmaFoods medicinska svampar. Känns fantastiskt skönt i kroppen. Nu för tiden mår jag så bra så jag mörker egetligen inte så mycket då jag dricker dem. Däremot om jag INTE dricker dem, så känner jag mig trött och tappar energi.

  Jo många har blivit fri från problem med allergi tack vare både chaga och reishi (lackticka).
  http://www.morotsliv.com/2013/12/superfoods-lackticka-reishi.html

  Din häxflaska låter superb!

  SvaraRadera
 61. Ah såpass! Låter bra det att det känns bra i kroppen. Läst en hel del, folk verkar må bra allmänt mentalt av svamparna ochså. Har läst en del även om Reishi svampen. Hur är det föressten med den i sverige? finns de gott om den? antar att du Plockar din egen chaga ? Kikade in Foursigmafoods, la till sidan som bokmärke. låter intressant. Föressten har chaga någon psykoaktiv effekt? läste att de påstogs så. skall kika in länken du bifoga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reishi ska växa på stubbar och sånt, men jag har inte hittat tyvärr.

   Jag både plockar egen chaga och dricker FSF:s.

   Du kan köpa Instant chaga som innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena från Four Sigma Foods. Den är fantastiskt bra! Uppge "morotsliv" som kod så får du 10$ rabatt på din beställning!
   Här är länken: http://store.foursigmafoods.com/#_a_morotsliv

   Radera
 62. Ah oki, Får hålla utkik efter Reishi svampen. Hoppas den bara inte är lik någon annan giftig svamp.
  så man inte kommer hem me någon Halucigen svamp, *garv* på tala om hallucigen så vet jag många som använder ayuawasca och fått mycke helande av dem resorna, men verkar vara lite knepig situation att sätta sig in i utan shamansk vägledning.

  Har du provat dricka chaga med kaffe? borde vara en bra kombi..

  Angående tillberedning av chaga, du sa du drack cirka 5 koppar chaga om dagen. Hur mycket chaga är det per kopp om du har pulver i ? jag malde en del till pulver, skall de vara cirka 5 matskedar chaga per liter vatten? eller kanske är för mycket?

  10 dollar rabbat, perfekt ju..

  Har ökat på chaga doseringen nu, och inte haft några utrensning symtom dessa dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig veterligen finns det inga giftiga tickor. Reishin har en "lackad" yta och är ganska kännspak.

   Jag är inte intresserad av hallucinogena svampar. Jag tycker det känns som ett lite skrämmande område att utforska.

   Min man dricker ekologiskt snabbkaffe i sin chagakopp. Själv dricker jag inte kaffe.

   Jag har hela tiden en panna som kokar på spisen då jag är hemma och som jag fyller på vartefter. Jag brukar dessutom koka bitar främst. Jag kör på färg och känsla.

   Lycka till! :)

   Radera
 63. Oki, tur det.. vore ju trist om man fick hem fel svamp.

  Angående hallucigena svampar, så kan ja hålla med dig till viss del, de finns en Skrämmande aspekt av det. Själv har jag aldrig provat några sådana, men har tittat mycke dokumentärer och har haft en nyfikenhet . vet "folk främst med psykiska problem" som fått ett mer eller mindre nytt liv efter att genomgått sådana resor, med shamaner… Tagit dem igenom trauman och så.
  Men de finns ju en mörkare sida av de där ochså…

  Skall prova mig fram med chagan, kanske göra nå sorts te av det. men ja tycker de är gott förvisso som det är.
  På något konstigtvis får ja en väldig romantik av chaga, och tänker på då man gör en en skogseld. man kan som känna den där smaken som elden ofta doftar.

  Ah så pass.. jo kanske blir bättre att koka bitar än pulver ochså. pulvret får man ju dra runt, och de blir ju
  lite tjockare konsistens om man inte silar det.

  tack tack

  SvaraRadera
 64. Måste fråga en till fråga här, hoppas det nu inte blev frö många frågor? Men är nyfiken på detta chaga ju ;)
  Vet du om chaga balanserar ph värdet och gör kroppen basisk? Jag använder mig av björkaska för tilfället.. Men de är tung process av smärta då ja kör med den, så ja ha avbrytit intaget just nu, nån utrensning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp chaga (precis som en flesta andra läkesvamparna) gör kroppen mera basisk. :)

   Radera
 65. Kokade upp ett par liter chaga igår, vet du hur länge håller det i kylen?

  SvaraRadera
 66. Hm, Skumt! lite funderingar, Har ju nu ätit en massa chaga varje dag ( cirka 2 veckor. Men jag upplever att "Rå chaga" pulver som ja satt i kapslar fungerar MYCKET bättre än då jag gör the på. Så ja undrar om de kan vara nå ämnen som försvinner då man kokar chagan? märker förvisso effekt av the ochså, men direkt då ja tagit kapslar ha ja fått en medicinsk effekt, lugnare och även att ja känt effekt på skakningar,smärta. hoppas på att de fortsätter och att ja får mer effekt ju längre ja äter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle anta att det isåfall är något ämne som inte kräver värme för att extraheras som du behöver. Om du dessutom tar kapsla får du antagligen en större dos än av en kopp te. Hoppas det håller i sig.

   Radera
 67. jag är skeptischk till att hårdkoka...det bör ju försvinna/förstöra vissa ingredienser preciis som med allt annat eller? så du har torkat å malt sprängtickan till pulver å satt i kapslar å tar det rakt av? kanske är en dos-fråga också? vart köper du kapslar och kapselmaskin? e lite sugen själv å börja... hur torkade du chagan, värmegrad + tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det ska inte hårdkoka. Sjuda ska det göra!
   Och jag brukar inte göra pulver eller kapslar. Jag brukar hacka chagan i bitar och koka te på bitarna. Jag tycker det är lättare då också, när de är färdigt "urkokade", att torka dem och göra tinktur.
   Jag har en Excalibur torkugn där jag brukar torka chagabitarna på ca 40 grader.

   Radera
 68. Kenneth, Kan nog faktiskt vara så som du säger att en del ingridienser försvinner vid uppkoket. Jag gjorde som så att ja torkade chagan i ugnen i ett dygn på under 30 grader. Därefter malde jag det i en mixer upphackade bitar i massor. ja hadde nå gamla piller hemma som ja tömde pulvret ur och satt ditt chaga pulver för hand.. lär forsätta me detta, Jag får någon sorts effekt av chagan då ja intar de i råform. mycke märkligt, känner av det i kroppen ( om det nu inte är placebo) men ja ha inte haft nå förväntningar, och fan något händer ju då ja tar det. känns bra bör ja ju tilägga ochså

  SvaraRadera
  Svar


  1. intresseant för man kan även tänka att man missar en hel del nyttigt i vanlig pulverform elleh? jag menar man värmer för att lösa ut ämnen i te tex...annars kunde ju alla bara mala till pulver å svälja menar jag...?

   dessutom är det inte enklare om man FÖRST maler en björktickebit å SEDAN torkar pulvret =) ? bara funderingar har inte testat ännu själv...

   hmm kan man frysa malt pulver oxå å slippa torka det?

   Radera
 69. Det finns att köpa 500 tomma kapslar på gymgrossisten för dryga hundringen. kapsel maskin ha ja inte kikat efter än. men bör väl antagligen göra det framöver

  SvaraRadera
 70. jag gjorde en stor dekokt för 4-6 månader sedan som jag sedan hällde upp i väl förslutna glasflaskor och la i kylskåpet. Är dessa för gamla att dricka nu? Är det bättre attt koka upp det igen innan jag dricker det eller måste det slängas?
  Tack på förhand,

  Mvh
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lita på syn och luktsinnet. Jag brukar koka vartefter, så jag har aldrig förvarat färdigkokad chaga i kylskåp någon längre tid. Men i försluten flaska är det förstås inte omöjligt att det ännu skulle gå att dricka.

   Radera
 71. Hej, jag har plockat Fnösticka på en björk... Har googlat o googlat men hittar inga 100% svar..
  Kunde man äta dom här? Och hur ska jag gå till väga för att förbereda dom till pulver (om dom funkar)
  Hittar bara det mesta om sprängtickan på nätet.

  //Suss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Mig veterligen finns det inga giftiga tickor (så giftig är den knappast) men jag har själv inte använt mig av fnöskticka.

   Fnöskticka (Fomes fomentarius) har använts mycket genom tiderna för att hålla saker torra och/eller hindra dem från att rosta. Används t.ex. inom fiske för att bevara dragen från att rosta. Den brinner också bra om man ska tända en eld.

   Man tror att man på medeltiden använde fnösktickan för att bekämpa tuberkulos.

   Hippocrates och Peintner menar att den är bra för att stoppa blödning, men den används då direkt på såret, om jag förstått saken rätt. Avkok han hela hemorrojder och används för urinblåseproblem och vid menskramper.

   Gamla indianer använde den som vätskedrivande te, men också som laxermedel för att stimulera tarmrörelser. Den ska också "stabilisera nerver".

   Inom kinesisk medicin används den i behandling mot halscancer, magcancer och livmodercancer.

   I "The International Journal of Medicinal Mushrooms" rapporteras den ha antiinflammatoriska egenskaper och höjer kroppen immunitet. Den ska också förbättra blodcirkulationen och sänka blodtrycket. Dessutom är den ett bra komplement när man behandlar elakartade celler som ger försvagande sjukdomar.

   Här hittade jag informationen: http://www.medicalmushrooms.net/fomes-fomentarius/

   Lycka till!

   Mvh, Ila

   Radera
 72. Hejsan! Jag har plockat sprängticka idag från två björkar, den ena var torr och spröd och mörkare än den andra båda var lite vita inuti. Betyder det att de är mögliga eller är det i sin ordning? Mvh Emilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv inte plockat chaga som haft vitt inuti sig. Låter lite som att de kunde vara mögliga... Kanske går det att skära bort?

   Radera
  2. Hej! Tack för svar :-) skrapade bort lite vitt och testade att koka, hade tre bitar ca 3*3 cm och ca en liter vatten, efter tre timmar såg det ut som svagt kaffe... Är de för dåliga att dricka då tror du? Blev ju så glad när jag äntligen hittade sprängticka och det känns tråkigt att kasta men vill ju inte bli sjuk på kuppen.

   Radera
  3. Det SKA se ut som kaffe. Och det får sjuda länge. Gärna mer än ett dygn.

   Radera
 73. Ska tinkur förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp?

  SvaraRadera
 74. Hej, sitter med en stor nytagen chaga och undrar hur jag bäst går tillväga, ska hela först koka länge för att "konserveras" och sedan torka i rumstemperatur? sen tar man bitar för att göra sitt dagliga te? Eller måste jag först torka den och lägga i glasburkar som jag sedan allt eftersom gör te på? Om jag inte har en Torkugn, kan jag torka dem i en vanlig ugn?
  Tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "ta hand om" en stor sprängticka är ett omfattande jobb. Jag har själv alldeles nyligen gjort det med ett par riktigt stora och ett antal något mindre, ca 5 kg färdig torkad och malen slutprodukt. Här är min rekommendation till "omhändertagandet:
   Skär ned den färska tickan i så små bitar som möjligt. Är det en kompakt och jämn sådan kan det liknas vid att skära fruset renkött till renskav. Ta bort så mycket av den svarta murkelliknande barken som möjligt innan så blir det lättare att skära till svampskavet. Men den skall naturligtvis finnas med i slutprodukten. Torka därefter ditt skav i t.ex. ugnen i ca. 60-70 grader tills bitarna är riktigt torra. Detta känns bäst om du kan bryta skavbitarna med ena handen. Torktiden kan variera men kan vara upp till 2 dygn. Se till att ventilationen från ugnen inte är tilltäppt. Det blir en hel del vatten. Ha gärna ugnsluckan något på glänt.
   När tickan är riktigt torr och spröd, mal den i t.ex. din assistents mixer. Hörselskydd rekommenderas.
   Ju mindre och torrare bitar desto bättre malningsprocess, det är betydligt svårare att torka en större mängd pulver.
   Som sagt, detta är ett tungt jobb om det handlar om en lite större skörd (>5 kg?) och det är platskrävande och kan även vara ganska dammigt.
   Nu har du grundämnet till vidare "hantering".
   Lycka till!

   Radera
 75. Hej,

  Fantastisk inlägg och bra info. Jag fick chaga pulver av min syster och har gjort halv tesked till en och en halv liters termos. Det är väldigt värmande och gott.

  Men nu efter lite forskning och påläst på internet står det att c- vitaminer försvinner vid hett vatten.
  Är det bara c- vitaminer som går förlorad eller fler ämnen?

  Tackar för svar!

  Mvh,
  BL

  SvaraRadera